Circolo Festival

Van 13 tot 22 oktober vindt het grootste circusfestival van Nederland plaats in Spoorpark Tilburg, met tien dagen vol hoogwaardig hedendaags circus. We hebben twee voormalige studenten van APACA, de circusacademie Fontys in Tilburg, geïnterviewd die optreden tijdens het Circolo Festival. Ze deelden inzichten over vriendschap, het 'Keep an Eye'-project, hun ervaringen in Tilburg en natuurlijk hun enthousiasme over optreden op het Circolo Festival. Wanneer heb jij voor het laatst een circus bezocht? Dit is je kans om die ervaring opnieuw te beleven, dus blijf lezen!

Twee Circusvrienden

Helemaal uit Latijns-Amerika kwamen Micaela en Itzel naar Tilburg om APACA te studeren en werden daar vrienden. Micaela begint: "Ik kom uit Chili en ik ben hier in 2019 naartoe gekomen om te studeren. Mijn specialiteit is de 'aerial rope'. Het is gaaf dat je aan het plafond hangt en omhoog klimt om je trucs te doen." Itzel gaat verder: "Ik ben geboren en getogen in Mexico. Ik doe de 'aerial hoop' en woon hier nu al vier jaar. Ik probeer manieren te vinden om in Nederland te blijven, omdat hier mijn netwerk begon, en in Mexico circus minder goed ondersteund wordt."

Ze zijn allebei net in juni afgestudeerd, en voor nu maken ze deel uit van het 'Keep an Eye'-project en willen ze hier een netwerk opbouwen. "Het is een beetje eng om kunstenaar te zijn; het is moeilijk, maar ik probeer het dag voor dag te nemen," zegt Micaela, "we treden allemaal op tijdens het Circolo Festival onder de naam 'Keep an Eye'. Dit project helpt kunstenaars om een basis voor optredens te leggen en ondersteunt de overgang naar het werkveld," voegt Itzel toe, "Onze show is nu een half uur work in progress. Het idee is om na het Circolo Festival door te gaan en onze show steeds te blijven verbeteren."

'Keep an Eye' Project 

Voor het 'Keep an Eye'-project zijn Micaela en Itzel, samen met nog een ander duo en een solokunstenaar, geselecteerd. "Ze helpen ons; we hebben vergaderingen om over het budgetplan te praten, we mogen optreden in een tent met licht, en we hebben coaches die erg geduldig met ons zijn en altijd bereid zijn om dingen uit te leggen. Ze helpen ons ook om programmeurs en belangrijke mensen uit te nodigen, want het idee is dat sommige kunstenaars of programmeurs langskomen en we wat zichtbaarheid opbouwen in het vakgebied, daarom heet het 'Keep an Eye'," legt Micaela uit, en Itzel voegt toe: "Een groot deel van het leven van een kunstenaar is dat je moet netwerken en mensen je naam moet laten kennen. Maar omdat we pas zijn afgestudeerd, is het moeilijk om in de wereld binnen te komen; de meeste kansen worden gegeven aan mensen die ze al kennen. Maar nu leren mensen ons werk kennen, dus kunnen we meer betrokken raken."

Optreden op Circolo Festival

De inspiratie voor hun optreden bij het Circolo Festival komt voort uit hun eigen levens. Micaela legt uit: "Het is een voorstelling geïnspireerd door onze vriendschap. Op de een of andere manier hebben we elkaar in dit land ontmoet, en we vonden een stukje van onze eigen landen in elkaar; we komen uit een vergelijkbare achtergrond."

In de voorstelling proberen ze een verschillende elementen mee te nemen. "We houden echt van fysiek theater en clown, maar de voorstelling zal ook meer intieme delen hebben. We proberen een beetje van alles wat we leuk vinden om op het podium te doen te integreren, zodat het grappig en sentimenteel kan zijn."

Verder willen we een andere manier van circus ontdekken. Itzel vertelt: "We gebruiken niet echt veel circus technieken op de traditionele manier," Hedendaags circus, zoals het Circolo Festival het noemt, is een liefdeskind van circus, theater, dans, muziek, ontwerp, beeldende kunst en alles wat je je maar kunt voorstellen. Ze voegt eraan toe: "Het is meer alsof we proberen deze nieuwe combinatie van 'aerial' circus en theatervoorstelling te ontwikkelen."

Onze voorstelling is als een reis door het leven, waarbij we als individuen beginnen en uiteindelijk dichter bij elkaar komen.

Tilburg 

Tilburg is het thuis een van de twee circusscholen in Nederland. Hoe heeft deze academie hen geholpen de artiesten te worden die ze vandaag zijn? Itzel begint: "Het heeft me geholpen te ontdekken wat ik echt leuk vind om op het podium te doen. Ik denk dat het vooral de omgeving was. Niet alleen de lessen, maar ook de mensen in mijn klas. Ze gaven ons de gereedschappen, en we besloten wat we met die gereedschappen wilden doen." Micaela voegt toe: "Soms moedigen leraren ons ook aan om iets te proberen; dat is toen ik ontdekte dat ik van clown hield. De school heeft me geholpen op die artistieke aspecten."

Nu ze allebei zijn afgestudeerd, verkennen ze of ze in Tilburg willen blijven. Micaela merkt op dat veel mensen na hun afstuderen Tilburg verlieten. "Onze klas is de eerste die heeft besloten hier te blijven; sommigen proberen een ruimte te vinden om circusplek te openen." Itzel merkt op dat het prettig is dat er verschillende creatieve studenten in Tilburg zijn. "Ik vind het nuttig dat er hier een school is voor dans, muziek en kunst. Omdat het een soort studentenstad is, helpt het me mensen te ontmoeten die verschillende dingen doen, en dat geeft veel kennis en input voor mijn kunst."

Ze zijn allebei van mening dat Tilburg begint om artiesten te ondersteunen, door plaatsen zoals Circolo Festival en 'De Nieuwe Vorst' te faciliteren. "Maar ik zou nog steeds graag meer plaatsen en kansen willen om andere artiesten te ontmoeten en meer faciliteiten voor de circusomgeving willen hebben," voegt Micaela toe. Het zou een droom zijn om Circolo Festival het hele jaar door in Tilburg te hebben.

Circolo Festival is een zeer belangrijk festival in Nederland, en als we ons netwerk hier willen opbouwen, denk ik dat dit een goede manier is om te beginnen.

Circolo Festival 

Itzel en Micaela krijgen vaak vragen als "Ben je een acrobaat? Kun je jongleren? Maar circus is veel meer dan dat!" Itzel legt uit: "Het is niet alleen het uitvoeren van de ene truc na de andere. Het is meer een mix; we doen fysiek theater, sommige mensen gebruiken dans of halen inspiratie uit beeldende kunst. Het is multidisciplinair."

"We hopen gewoon dat meer mensen naar het circus gaan en dan kunnen denken: oh wow! De wereld van het circus moet meer erkenning krijgen." Circolo Festival is de perfecte plek om circus te leren kennen en verwonderd te worden door de creativiteit en de mogelijkheden daarvan.

Micaela en Itzel zullen optreden op 13 of 14 oktober in de Fontys Arena in het 'Spoorpark' van 17:00 tot 17:30 uur. Kijk op de website van Circolo Festival voor het volledige programma. En een leuk feitje, mensen onder de 26 krijgen 50% korting op hun tickets, dus het is zeker de moeite waard om te bekijken. Voor alle informatie en tickets, ga naar www.festivalcircolo.nl

#StudentinTilburg