In gesprek met.. Tristan van der Lingen

Tilburg zit vol met talent. Aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) vinden de makers van de toekomst hun weg op het professionele pad. Zo ook Tristan van der Lingen: student Musicaltheater aan de FHK in Tilburg. Nadat hij als winnaar van het televisieprogramma Op zoek naar Danny en Sandy uit de bus kwam, begon zijn carrière als hoofdrolspeler Danny in ‘Grease de hitmusical.’ Wij spraken hem over zijn musical-avontuur, en hoe hij het combineert met zijn studie.
Foto's: Roy Beusker & Annemieke van der Togt

Tristan is nét afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten, maar het laatste jaar van zijn studie verliep niet precies zoals verwacht: Na zijn deelname aan het televisieprogramma ‘Op zoek naar Danny en Sandy’ werd hij gekozen om de hoofdrol van Danny Zuko te gaan vertolken in ‘Grease de hitmusical.’ Een productie van in totaal 200 voorstellingen door heel Nederland.

Dit is mijn eerste echte professionele productie en ik ben nog niet eens officieel afgestudeerd.

“Dat was in het begin wel eventjes schakelen, zeker omdat ik nog op school zit. Dit is mijn eerste echte professionele productie en ik ben nog niet eens officieel afgestudeerd. Ja, de pressure was on! Maar ik ben uiteindelijk super goed begeleid door de creatives en mijn medespelers, waardoor ik wel echt het vertrouwen in mezelf kreeg. En zo sta ik nu wel gewoon iedere avond op het toneel. Niet meer als student zijnde, maar wel echt gewoon als een professionele speler.”

Tussen het repeteren en optreden door moest er nog wel gestudeerd worden: “Dat is druk, en ook wel echt heftig, maar ik word daarin wel echt ondersteund waar het kan. Er wordt heel erg meegekeken naar wat de mogelijkheden zijn. Ik kan af en toe niet meer naar Tilburg komen, dan wordt er door school meegekeken hoe we dat kunnen oplossen. Daar wordt ik wel heel veel in geholpen. Maar verder moet ik ook heel veel zelf doen, dingen schrijven bijvoorbeeld. Dat doe ik dan als ik in de bus zit, want dan heb ik alle tijd daarvoor."

Audities

Voor Tristan begon het Grease-avontuur al een tijdje terug, toen hij zich inschreef voor de reguliere auditierondes: “Mijn moeder zei tegen me: ‘Nou is dat niet wat voor jou, je hebt in in ieder geval al het goede haar!’, en daar moest ik toen wel ontzettend om lachen. Het leek me ook gewoon heel erg leuk om hierin te kunnen spelen. Vervolgens ben ik afgewezen en toen zag ik opeens de oproep online van ‘op zoek naar’ voorbijkomen. Ik wilde heel graag in deze productie spelen, dus dat voelde voor mij als een tweede kans. En die heb ik wel met twee handen aangegrepen. En zo ben ik het programma toen een beetje ingerold.”

En dat pakte goed uit! “Ja wonder boven wonder wel ja! Na drie auditierondes intern en daarna zeven rondes op tv, kreeg ik opeens te horen dat ik de hoofdrol mocht gaan spelen. Ik hoorde het op een vrijdag en op zaterdag stond ik met het script in mijn handen. Die maandag daarop was het al tijd voor mijn eerste repetitie.”

Tijdens het oriënteren op een opleiding heb ik meerdere scholen bekeken, maar in Tilburg voelde ik me wel het meeste thuis.

Tilburg

Hoe Tristan ooit in Tilburg terecht kwam? Dat had alles met de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te maken: “Tijdens het oriënteren op een opleiding heb ik meerdere scholen bekeken, maar in Tilburg voelde ik me wel het meeste thuis. Ik wilde me graag verder doorontwikkelen als Triple Threat, en het voelde alsof er daarvoor in Tilburg aan de FHK het meeste ruimte was. Ook kan ik denk ik wel zeggen, met alle bekende namen die van de Fontys afkomen, dat Tilburg zich daarmee wel heel erg op de kaart heeft gezet. Mensen kennen natuurlijk de rockacademie van de Fontys heel sterk, waar Floor Jansen, Danny Vera, Jacqueline Govaert en Duncan Laurence ook allemaal hebben gezeten. En natuurlijk iedereen die van de Fontys afkomt en nu in het musical werkveld zit, zoals Freek Bartels, Milan van Waardenburg en Nandi van Beurden.”

Grease in Tilburg

In juli komt ‘Grease de hitmusical’ ook naar Tilburg! Tijdens de kermis wel te verstaan. “Ja, dat klopt inderdaad. Dus tijdens de kermis kun je even komen ontspannen bij ons, lekker meezingen en dansen. En dan gaat iedereen daarna sowieso dansend de straten weer op!”

Grease de hitmusical is te bewonderen in Schouwburg Concertzaal Tilburg van vrijdag 21 t/m zondag 30 juli. Ben je op zoek naar meer informatie of tickets? Check dan de website van de Schouwburg!